Valg av Utstyr

VALG AV SKI UTSTYR TIL DEN HÅPEFULLE ALPINIST.

 

Mitt navn er Per Arne Rye jeg er tidligere alpinpappa og har jobbet med ski utstyr i en årrekke i forbindelse med salg. Jeg har i denne tiden tilegnet meg kunnskap igjennom å komme litt nærmere på leverandører, besøk på skifabrikker. Jeg driver nå ski verkstedet til MX Sport i Fyllingsdalen der vi prepper og steinsliper ski både til alpint og nordisk. Vi støper også såler, blokker og tilpasser alpin støvler for de som trenger det.

Jeg er blitt forespurt om jeg kan gi noen råd og vink angående valg av ski, støvler og bindinger til en aktiv alpinist.

Jeg begynner med det viktigste, nemlig Skilagets slagord – GØY PÅ SKI-ALLTID

Skal du ha det gøy på ski så må utstyret være i orden og passe til utøveren.

Støvlene er kanskje det viktigste når det er snakk om å ha en fin ski opplevelse.  Det er viktig at støvelen sitter stramt på foten uten at den klemmer. Har du en for stor og løs støvel klarer man ikke å overføre kraften ned i skien presist nok. (Man svinger litt inni støvelen )

Dette kan være vanskelig å gjennomføre på barn som vokser da mor og far ønsker at de bør kunne bruke et par støvler i to sesonger. Det kan gå veldig bra, men pass på at støvelen ikke blir alt for løs på foten første sesongen.

Hvor stive støvler skal man kjøpe? Vi har alle hørt treneren si fram med armene, spisse knær eller fram i støvelen – da er det viktig ikke å ha for stive støvler – løperen kan rett og slett være for lett i forhold til stivheten/fleksen i støvelen. Så for unge lette løpere er det viktig med myke støvler så de klarer å få flekset/presse støvelen fram. Etter hvert som løperen blir tyngre og sterkere må støvlene bli stivere for å få overført kraften kjappere og mer presist ned i skien. Ta en prat med en erfaren trener om du er i tvil eller ta turen innom meg på MX Sport i Fyllingsdalen.

Så var det skiene, de må ikke være for lange da en kort ski en lettere å svinge enn en lang ski – sånn rundt hake / nesen er passe langt. Når barna skal kjøre porter så krevers det en del av skiene, så styr unna de billigst pakkemodellene, da de har en for enkel konstruksjon. En billig pakkeski har som oftest et dårligere kantgrep. Når løypen blir isete og oppkjørt med mange slag, vil en ski med en bedre konstruksjon ha et bedre kantgrep. Utøveren vil da få mer kontroll og de vil da kjøre fortere på ski.

Når barna blir eldre, skal kjøre lang løype og gjerne skal ha to par ski, så er det samme regel angående lengde. Ikke velg for lange ski, selv om de gjerne går litt fortere. Det hjelper så lite hvis man ikke mestrer skiene og får flere ”stopp” underveis. Men dette er veldig individuelt fra løper til løper, så her må man prøve seg litt fram.

Når det gjelder valg av skimerke, så spør erfarne om råd. Det er ikke alltid merket som stjernene bruker som nødvendigvis passer din lovende alpinist.

Når dette er sagt så hjelper det ikke med perfekt utstyr om man ikke steller såle og kanter. Kantene må være skarpe for at barna skal ha mulighet til å få kantgrep i isete løyper. Her må mor og far trå til for å gjøre sin del av jobben. Er du usikker på prepping av ski kan det være lurt å gå inn på Swix sine sider på netter. Der er en link til Swix Scholl som visere hvordan man prepper skiene. En god preppet ski kan fort gjøre utslag på resultatlisten J

Bindinger, dette er viktig men lett. Her velger man en binding som har en vektskala som ligger innenfor vekten til løperen. De fleste ski i dag har gjerne et integrert bindingssystemer, så for mange er valget av binding allerede gjort når man velger ski. Men det er veldig viktig at bindingen er stilt inn riktig. Dette gjøres i butikken, men det er trenerens og løperens ansvar å påse at bindingene er stilt riktig i forhold til vekt, ferdigheter og forhold/underlag. Husk også at forover trykket mellom for- og bakbinding er riktig i forhold til støvelen. Dette kan trenerne i skilaget også, så ta en prat med de eller meg om du er usikker.

Lykke til med skisesongen –

Per Arne Rye

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s